donderdag 27 juni 2013

Orgeade van amandelen, kokosnoot en honing


Orgeade is een drankje meegenomen naar Suriname door de Joden en oorspronkelijk gemaakt werd van gierstmelk. In Suriname werd de gierst als snel vervangen door kokos een lokaal product en ook  zoete en bittere amandelen. Allemaal producten met een bom aan vitaminen. De huidige vorm zoals deze voornamelijk in Suriname en Nederland wordt gedronken wanneer deze vers gemaakt is, is op basis van bittere en zoete amandelen en veelal gezoet met kilo's geraffineerde witte suiker dus dacht ik doe eens gek sinds geraffineerde suikers van mij lekker in de schappen van de supermarkt mogen blijven staan samen met alle andere kant en klare meuk waar het ook in zit. Toevallig had ik een paar potten rauwe honing tot mijn beschikking en ik heb zo een flauw vermoeden dat deze drank in zijn oorsprong ook gezoet werd met honing want wat een combi is dit zeg. Verder heb ik de amandelen met de rasp en sap van twee verse kokosnoten gemixt en wat verse vanille toegevoegd. De amandel/kokosmelk neemt bij vermenging van de honing de kleur van de honing aan. Maar zodra de stroop met water en een beetje melk gemixt wordt om te drinken is de drank weer wit. Puur Genot zeg ik!

Ingrediënten:
  • 500 gr zoete amandelen
  • 250 gr bittere amandelen
  • 2 kokosnoten
  • 2 vanillestokjes
  • 1 liter honing
  • 4 liter water
Week de amandelen een dag van te voren in gekookt water dat afgekoeld is. Boor met een kurkentrekker een gat bovenin de kokosnoot waar deze een zachte plek heeft en vang het sap op in een glas. Leg een stuk karton op een harde ondergrond en breek vervolgens voorzichtig met een hamer de kokosnoot. Verwijder de harde schil van alle stukken. Laat ondertussen de amandelen goed uitlekken. De velletjes van de amandelen en de kokosnoot hoeven niet verwijderd te worden. Doe de kokosnoot met de amandelen in de blender en maal deze. Maar niet te fijn anders houdt de passeerdoek de pulp straks niet tegen. Kook het water en doe dit met de gemalen amandelen en kokosnoot in een grote bak en laat dit minimaal twee uur trekken. Ik voeg hier ook nog een snufje Keltisch zeezout toe maar dit is niet noodzakelijk.

Leg een passerdoek over een grote pan en schenk voorzichtig beetje bij beetje de massa door de doek in de pan. knijp de pulp steeds goed uit. De pulp kan je invriezen en bijvoorbeeld amandelcrackers mee maken. Verwarm de melk in de pan op laag vuur. Voeg de honing en de vanille merg toe. Het uitgeschraapte vanille stokjes kan je ook nog toevoegen gezien deze nog heel veel smaak afgeven. Kook de orgeade ongeveer 20 minuten op laag vuur en laat deze dan afkoelen. Verdeel deze wanneer is afgekoeld in flessen en bewaar in de koelkast. Omdat er met honing is gewerkt zal deze wanneer hij staat zich scheiden van de melk waardoor je voor gebruik even moet schudden. Mix 1/4 orgeade met 2/4 water, 1/4 melk en vul aan met ijs. Je hebt nu een heerlijk verfrissend drankje die vooral op warme zomeravonden het erg goed doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.