De vijf smaken combineren in een gerecht is een aardige sensatie voor je smaakpapillen. Bitter, zoet, zuur, zout en umami. Bitawiri is een Surinaamse bittere groente soort, die in de zomer volop te verkrijgen is in Nederland op de markt en bij de toko samen gegrilde entrecote, parmaham en honingmosterd heb alle vijf de smaken gecombineerd. Umami is een smaak die natuurlijk ook in ham wordt gevonden met zoet en zuur in de honingmosterd, zout in de entrecote en ham en de bitter in de groente.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gr Bitawiri
- 2 entrecotes
- 2 plakken parmaham
- 2 theelepels honingmosterd
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 klontje roomboter
- 3 eetlepels geklaarde boter
- zout en peper
Pluk de bladeren van de Bitawiri en was deze grondig. Bestrooi de entrecotes met peper en zout en masseer deze met je vingertoppen in met 2 eetlepels geklaarde boter. Laat het vlees minimaal een uur intrekken en goed op kamertempratuur komen. Verwarm een grilplaat en bak ondertussen in een wok de fijngesneden sjalotjes en knoflook in een eetlepel geklaarde boter glazig. Doe dan de Bitawiri erbij en laat deze slinken. Voeg de oestersaus toe en drie eetlepels water en laat de Bitawiri op laag vuur sudderen. Gril de entrecotes aan beide zijdes ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Doe dan de grilplaat uit en gril de parmaham nog enkele secondes aan beide zijdes. Doe een klontje boter door de Bitawiri en doe deze op eventueel verwarmde borden. Plaat de entrecotes op de groente en bestrijk deze bijde met een eetlepel honingmosterd. Leg vervolgens de gegrilde plakjes parmaham erboven op en klaar zijn je vijf smaken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie.