dinsdag 12 november 2013

Zuurkoolschotel met zoete aardappelen


Een heerlijke zuurkoolschotel die je makkelijk de avond van te voren al kan voorbereiden. Dus een zuurkoolschotel maar dan anders. Het gehakt komt van de vrije koe, puur en eerlijk vlees waardoor je zonder schuldgevoel kan genieten van je stukje vlees.

 Ingrediënten:


Voor de zuurkool:
  • 500 gram zuurkool
  • 375 ml witte wijn
  • 1 eetlepel mosterdzaad

Voor de zoete aardappelpuree:
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 4 eetlepels volle melk
  • 3 eetlepels crème fraiche
  • 30 gram roomboter
  • zout, versgemalen peper


Voor de gehakt laag:
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • zout, versgemalen peper
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 eetlepel oestersaus


Voor de appel laag:
  • 25 gram roomboter
  • 4 kleine appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dikke partjes
  • 30 ml Calvados


Verder:
  • Gemalen gruyère kaas
  • paar klontjes boter
  • 1 ovenschaal,
  • pureestamper


Kook de zuurkool zachtjes met de gestampte mosterdzaad ± 30 minuten in de witte wijn. Kook de aardappelen in ± 35 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 
Bak intussen de partjes appel in een koekenpan in de boter ± 5 minuten. Voeg de Calvados toe en flambeer deze. Doe over op een bord en zet even weg.
 
Bak in een koekenpan de gesnipperde uien en knoflook en voeg de gehakt toe . Maak op smaak met zout, peper, bouillon en oestersaus. Doe over op een bord en zet even weg.
 
Stamp de zoete aardappelen fijn en voeg de melk en crème fraiche toe. Maak ook de puree op smaak met peper en zout. 
Doe in de ovenschaal eerst een laag zuurkool, daarover de geflambeerde appeltjes, dan het gehakt en als toplaag de puree. Strooi over de puree de gruyère kaas en een paar klontjes boter en bak in de voorverwarmde oven +/- 30 min af. Serveer de zuurkoolschotel op een bedje van rucola sla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.