vrijdag 19 juli 2013

Orgeade van zoete en bittere amandelen


Ingrediënten:
  • 500 gr zoete amandelen
  • 250 gr bittere amandelen
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kilo rietsuiker kristallen ( te koop bij de toko)
  • 4 liter water
Week de amandelen een paar uur van te voren in gekookt water dat afgekoeld is.  Laat ondertussen de amandelen goed uitlekken. De velletjes van de amandelen hoeven niet verwijderd te worden. Doe de  amandelen in de blender en maal deze. Maar niet te fijn anders houdt de passeerdoek de pulp straks niet tegen. Kook het water en doe dit met de gemalen amandelen in een grote bak en laat dit minimaal twee uur trekken. Ik voeg hier ook nog een snufje Keltisch zeezout toe maar dit is niet noodzakelijk.

Leg een passerdoek over een grote pan en schenk voorzichtig beetje bij beetje de massa door de doek in de pan. knijp de pulp steeds goed uit. De pulp kan je invriezen en bijvoorbeeld amandelcrackers mee maken. Verwarm de melk in de pan op laag vuur. Voeg de suiker en de vanille merg toe. Het uitgeschraapte vanille stokjes kan je ook nog toevoegen gezien deze nog heel veel smaak afgeven. Verwarm de orgeade ongeveer 20 minuten op laag vuur totdat alle suiker is opgelost en laat deze dan afkoelen. Schenk wanneer is afgekoeld de orgeade in flessen en bewaar in de koelkast. Mix 1/4 orgeade met 2/4 water, 1/4 melk en vul aan met ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.