Kokosolie zoals deze in het tropen wordt gebruikt is hier helaas niet makkelijk verkrijgbaar of voor een hele hoge prijs. Dat kokosolie onwijs gezond is staat boven kijf maar er is dus een verschil tussen ontgeurde kokosvet, meestal gemaakt van kopra die eerst gereinigd en geraffineerd moet worden om deze geschikt te maken voor consumptie en verliest daardoor alle goede eigenschappen van de kokosnoot, en dan heb je de extra virgin kokosolie. Deze wordt van de verse kokosnoot gemaakt, op lage tempratuur verhit en geperst tot olie. Nu heb ik natuurlijk niet een mooie persmachine hier in de keuken staan dus heb ik de olie gemaakt zoals mijn voorouders dat waarschijnlijk vroeger ook deden in Suriname. Uit 10 kokosnoten haal je ongeveer een liter olie, heerlijke kokosmelk en een grote zak kokosrasp die je in de vriezer moet bewaren en weer kan verwerken in koekjes, crackers etc. Wanneer je de kokosnoten gaat kopen schudt deze dan goed om te horen of er veel water in zit. Hoe meer water hoe jonger en verser de noot en des te beter de olie. Ook moet de noot zwaar aanvoelen
Benodigdheden:
- 10 grote kokosnoten
- 2 liter gekookt water
- grote bak
- kaasdoek
- ruime pan
- zeef
Maak een gaatje met een kurketrekker in een van de ogen van de noten en vang al het vruchtwater op in een glas. Breek de noten met een hamer op een harde ondergrond met een stuk karton erop. Dit kan je het beste buiten doen. Verwijder het vruchtvlees van de harde buiten kern. Deze buitenkern kan weggegooid worden. Snij het vruchtvlees in kleine stukken en maal deze zo fijn mogelijk. Doe al het gemalen vruchtvlees in een grote bak en laat dit in het afgekoelde water trekken. Laat dit minimaal twee uur staan. Schenk de massa door de kaasdoek in de pan en knijp goed uit. Laat de pan een nacht op een koele plek staan.
De volgende ochtend is er een dikke laag vet ontstaan schep deze er voorzichtig af
De overgebleven melk kan je gewoon in de koelkast bewaren. Ik meng het in de orgeade inplaats van water. Verwarm het vet nu ongeveer een uur op laag vuur zodat de olie zich scheidt van de grijze massa. Deze grijze massa kan weggegooid worden.(Ik heb het aan de plantjes in de tuin gegeven) Schenk dit dan door een zeef in een glazen pot. Nu heb je 100% zeker een kokosolie die puur natuur is zonder enige toevoegingen en ongeraffineerd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie.